Разходка в магазин, и вие ще намерите опаковки от хапчета и билкови препарати, които твърдят, че „подкрепят имунитета“ или по друг начин стимулират здравето на имунната система. Въпреки, че някои препарати променят някои компоненти на имунната функция, до този момент няма доказателства, че те действително засилват имунитета до степен по-добра защита срещу инфекции и болести. Демонстрирането на свойствата на дадена билка или вещество да повиши имунитета, все още е много сложен въпрос. Учените не знаят, например, дали една билка, която изглежда, че повишава нивата на антитела в кръвта, всъщност прави нещо полезно за цялостния имунитет.
Но това не означава, че трябва да омаловажаваме предимствата на всички билкови препарати. Имунната система на всеки човек е уникална. Физиологията на всеки човек реагира по различен начин на дадено активно вещество. Така че, ако баба ви казва, че тя е била здрава с помощта на билков препарат в продължение на години, който я предпазвал от заболяване, кой може да каже, че това не е така? Проблемът възниква, когато учените се опитват да изследват такъв препарат сред голям брой хора. Факт е, че той действа за един човек, но няма да се появи в изследователските данни, ако не е еднакво ефективен за по-голяма група.
Учените са се занимавали с доста на брой билки и витамини, по отношение на техния потенциал и по какъв начин повлияват на имунната система. Голяма част от тези изследвания е фокусирана върху възрастни хора, деца или хора с отслабена имунна система, като болни от СПИН. И много от изследванията са имали недостатъци в дизайна, което означава, че са необходими допълнителни проучвания, за да потвърдят или опровергаят резултатите. Следователно, тези находки не трябва да се считат за универсално приложими.
Някои от добавките, на които изследователите обърнаха внимание, са следните:
Котешки нокът (Cat’s claw)
Котешкият нокът проявява имуностимулиращ ефект. Той съдържа две различни групи фитохимикали от групата на алкалоидите, по-специално пентациклични оксинадолни алкалоди (ПОА) или тетрациклични оксинадолни алкалоиди (ТОА). Групите имат различни въздействия върху тялото. Пентацикличните оксинадолни алкалоди (ПОА) имат основно подсилващи имунитета функции:
- подсилват имунната система, като унищожават много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система
- подпомагат Т-имунните клетки, за които има данни, че са с по-ниски нива при активно спортуващи
- увеличават ефективността на макрофагите (тип имунни клетки)
- увеличават антираковите способности на имунната система
- подобряват общата способност на тялото да се справя с вирусни инфекции
Други положителни за здравето ефекти: има предположения, че Котешкият нокът проявява антиоксидантна активност и други – за това, че подобрява оплодителните способности при мъжете. Повечето производители не премахват тетрацикличните оксинадолови, алкалоиди от екстрактите с котешки нокът. Най-добре търсете на етикета на продукта уверение за % съдържание на ПОА и ТОА алкалоидни групи, защото само така ще сте по-сигурни за своето здраве. Бременни жени или кърмещи майки; деца на възраст под две години; хора с присадени кожа или органи; хора с автоимунни заболявания (алергии), проблеми с кръвосъсирването или туберкулоза не бива да употребяват билката. Концентрациите на алкалоидите в екстракта определят дозите. При 4% концентрация на алкалоиди дозите варират от 250 до 1000 мг/дневно.
Ехинацея
Океан от мастило е било разлято да възхвалява ехинацеята като „имуностимулант“, обикновено по отношение на претенциите за способността й за предотвратяване или ограничаване на тежестта на настинките. Повечето експерти не препоръчваме използване на ехинацея много продължително време, за да се профилактират настинки. А група от лекари от Харвардския медицински институт отбелязва, че проучванията за възможностите на ехинацеята да предотвратява настинки не са били добре проектирани,а и други действия на ехинацеята не са доказани все още. Ехинацеята също може да причини потенциално сериозни странични ефекти. Хората с “ragweed” алергии е по-вероятно да имат реакция на ехинацея, и има случаи на анафилактичен шок. Добре проектирани проучвания на педиатри в Университета Вашингтон в Сиатъл сочат, че ехинацеята не помага за намаляване продължителността и тежестта на симптомите на настинка в групата на деца. В голямо проучване през 2005 г. на 437 доброволци е установено, че ехинацеята не влияе върху честотата, хода и тежестта на настинката.
Бета Глюкан
Бета-глюканът притежава мощен имуностимулиращ ефект. Той се свързва със специфичните рецептори на макрофагите и имунните клетки в лимфоидната тъкан на червата. Това предизвиква серии от имунни реакции, които водят до повишаване на локалната имунна защита на лигавиците в чревната и урогениталната система и до отключване на системен имунен отговор. Бета-глюканът показва синергичен ефект с редица антибиотици и има директен антимикробен ефект.
Алое вера
Засега няма доказателства, че Алое Вера може да модулира имунния отговор. Тъй като много различни форми и съединения са били използвани в изследванията, сравняване на резултатите е трудно. Все пак, има някои доказателства, че локално Алое Вера е полезно за леки изгаряния, рани или измръзване, а също и за кожни възпаления, когато се комбинира с хидрокортизон. Изследвания са установили, че Алое Вера не е най-добрия вариант за лечение на гръдната тъкан след лъчева терапия.
Астрагалус (Astragalus membranes)
Продукти съдържащи Астрагалус, който се извлича от корена на растението, се предлагат на пазара като стимулатор за имунната система, но качеството на изследванията, доказващи имунно-стимулиращи свойства на Astragalus са бедни. Освен това може да бъде опасно.
Чесън
Чесънът има известна възможност за борба с инфекциите. В лабораторни условия, учените са видели чесънът да работи срещу бактерии, вируси и гъбички. Въпреки че това е обещаващо, не са достатъчно добре разработени изследванията върху хора, които се провеждат с цел да се установи дали това носи ползи за човешкия организъм. Едно изследване от 2006 г., което разглежда честотите на някои видове рак и потреблението на чесън и лук в южните европейски популации, намери връзка между честотата на употребата на чесън и лук, и по-нисък риск от някои видове ракови заболявания. Докато не се знае повече обаче, е твърде рано да се препоръча чесън като начин на лечение или профилактика на инфекции или контролиране на рак.
Женшен
Не е ясно как корена на растенията на азиатския женшен действа, но твърденията за въздействието му са много, включително и за способността му да стимулира имунната функция. Въпреки твърденията на редица предимно малки проучвания, Националния център за комплементарна и алтернативна медицина (NCCAM) счита, че те не са били достатъчно големи и качествени. NCCAM в момента подпомага научните изследвания, за да се разберат действията на азиатския женшен по-пълно.
Корен от женско биле (Glycyrrhiza glabra)
Коренът от женско биле се използва в китайската медицина за лечение на различни заболявания. Повечето проучвания с корена от женско биле са направени в комбинация с други билки, така че не е възможно да се провери, дали всички ефекти се дължат само на корена на женското биле. Поради потенциалните странични ефекти на женското биле и твърде малкото, което се знае за ползите от него /ако има такива/ за стимулиране на имунната функция, това е билка, която трябва да се избягва.
Пробиотици
Има стотици различни вида бактерии в храносмилателния тракт, които вършат отлична работа, помагайки за смилане на храната. Сега изследователи, включително и някои в Harvard Medical School, намериха доказателства за връзката между тези „добри“ бактерии и имунната система. Например, вече е известно, че има бактерии в червата, които влияят на развитието на някои аспекти на имунната система, като например коригиране на недостатъци и увеличаване на броя на някои Т-клетки. Точно как бактериите взаимодействат с имунните компоненти на системата не е известно. Тъй като все повече и по-интригуващи доказателства подкрепят връзката между чревните бактерии и укрепването на имунната система, изкушаващо е да се мисли, че е по-добре да има повече добри бактерии. Най-малко, това биха искали да вярваме повечето от търговците, когато настойчиво промотират техните пробиотични продукти.
Пробиотиците са добрите бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium, които могат спокойно да живеят в храносмилателния ви тракт. Сега ще намерите пробиотици, описани на етикетите на мляко и млечни продукти, енергийни напитки, зърнени и други храни. Хранителни вещества, изтъквани като „пребиотици“ по състав, които претендират да хранят добрите бактерии, също изобилстват сред предлаганите на пазара храни. За съжаление, пряката връзка между приема на тези продукти и подобряване на функцията на имунната система все още не е направена. Нито пък има научни доказателства, дали пробиотиците допринасят за попълване на добрите бактерии, които са елиминирани заедно с „лошите“ бактерии, когато се приемат антибиотици.
Важно е да се знае и че не всички пробиотични продукти са с еднакво качеството. Някои съдържат това, което твърдят, някои не. В доклад от 2006 г., Американската академия по микробиология заяви, че „в момента, качеството на пробиотици, достъпни за потребителите в хранителни продукти в целия свят е ненадеждно.“ В същия дух, FDA следи хранителните пакети, за да се увери, че те не носят етикети, които твърдят, че продуктите може да лекуват болести, освен ако компаниите имат научни доказателства в подкрепа на твърденията. Означава ли това, че пробиотиците са безполезни? Това означава, че “журито” все още има обширни здравни претенции. В същото време, ако решите да вземате пробиотик в умерени количества, то вероятно няма да вреди, и на научните доказателства в крайна сметка може да окаже някаква полза.