Съществува връзка между консумацията на някои полезни храни и състоянието на имунната система, риска от инфекции и възстановяването след боледуване, включително от Ковид-19. Това не означава, че балансираната диета автоматично предпазва от заразяване с коронавирус или тежко протичане на болестта, но е доказано, че хранителният режим може да подобри имунното здраве. От друга страна преобладаването на преработени храни и рафинирани въглехидрати в менюто се свързва с повишено възпаление и високи нива на оксидативен стрес, което компрометира съпротивителните способности на организма.
Храни, богати на витамин D – изключително полезни при Ковид-19
Този мастноразтворим витамин проявява силен противовъзпалителен ефект и същевременно потиска свръхактивността на имунитета (имунна дисрегулация). Ползите при боледуване от Ковид-19 са свързани главно с действието на витамин D върху ангиотензин конвертиращия ензим 2 (ACE2), който се открива в белите дробове. Ковид-19 се свързва с АСЕ2 рецепторите, което може да доведе до тежки респираторни усложнения. Има данни, че витамин D предотвратява това взаимодействие и подпомага заздравяването на увредените тъкани в белия дроб.
Най-добрият източник на витамин D са слънчевите лъчи. Хранителните източници, в които той се съдържа включват жълтък, сьомга, сардини, херинга и някои гъби.
Храни, богати на витамин А
Витамин А е мастноразтворим каротеноид, който притежава силни противовъзпалителни свойства и повлиява благоприятно възстановяването от респираторни инфекции. Проучвания показват, че приемът на витамин А при боледуване от Ковид-19 намалява инфламаторните процеси и оксидативния стрес в организма, което предполага по-леко протичане на инфекцията. Отличен източник на витамин А са зеленолистните зеленчуци, моркови, сладък картоф и черен дроб.
Храни, богати на цинк
Дефицитът на цинк в организма се свързва с по-висок риск от инфекции и по-тежко боледуване от Ковид-19. Този минерал е особено важен, защото противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, които притежава, намаляват опасността от кардиологични заболявания, подобряват зрението и подсилват имунитета. При заразяване с Ковид-19, приемът на цинк предотвратява развитието на бактериални инфекции и защитава тъканите на белия дроб. Храните, богати на цинк са семена, ядки и морски дарове.
В допълнение към диетата, богата на полезни храни при Ковид-19, имунолозите у нас препоръчват прием на широкоспектърен антиоксидант
Оксибор Форте/Oxybor® Forte е натурално средство, което осигурява на организма пълен спектър от мощни антиоксиданти за повишаване на имунната защита и противодействие на оксидативния стрес. Благоприятното действие на продукта се дължи на рационалната комбинация от проантоцианидин, селен, бета каротин, аскорбинова кислелина (витамин C), α-токоферол (витамин Е), цинк, мед, магнезий, манган и коензим Q10. Всички съставки са със силно протективен ефект срещу влиянието на свободните радикали. Те подпомагат сърдечно-съдовото здраве и подобряват кръвообращението. Засилват имунните функции, помагат за преодоляване на умората и съдействат за подобряване състоянието на кожата, косата и ноктите. Продуктът е напълно безопасен и няма данни за противопоказания дори при дълговременна употреба.