Проучване открива нов рисков фактор за Ковид-19, а именно редовната консумация на ултра-преработени храни. В тази графа спадат хранителни продукти и напитки, които са преминали няколко етапа на обработка и съдържат дълъг списък от вредни подобрители, като консерванти, подсладители и оцветители. Резултатите от изследване показват, че хората, които се придържат към предимно растителна диета, богата на плодове и зеленчуци, е по-малко вероятно да се заразят и да прекарат тежко коронавирусната инфекция. В следващите редове споделяме повече за проучването и потенциалната връзка между храненето и Ковид-19.
Повече за методите на проучване
Хората, които се придържат към диета с високо съдържание на преработени храни, обикновено страдат от дефицит на витамини и минерали, имат отслабена имунна система и са по-податливи на инфекции. Ултра-преработените продукти доказано повишават риска от възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови болести и рак. Във връзка с коронавирусната пандемия проучване на „European Journal of Nutrition“ изследва консумацията на ултра-преработени храни и риска от заразяване с Ковид-19. За целта изследователският екип събира данни от UK Biobank за приблизително половин милион участници от Шотландия, Уелс и Англия. За да оценят хранителното меню на участниците, изследователите са използвали специален въпросник. Той включва 206 вида храни и 32 вида напитки заедно с техните количества.
Резултати: преработените храни – рисков фактор за Ковид-19
Учените установяват силна връзка между храненето с ултра-преработени продукти и Ковид-19. Негативната зависимост се проявява при различни групи, независимо от възрастта, съпътстващите заболявания и социалния статус на участниците. Едно от обясненията на изследователите е, че при консумация на преработени храни участниците приемат захари и транс-мазнини. Тези вредни съставки стимулират възпалителните процеси в организма. Инфламацията се отразява неблагоприятно на синтеза и функцията на имунните клетки. В допълнение ултра-преработените продукти са с високо съдържание на наситени мазнини и оскъдно количество фибри. Това съотношение може да доведе до хронично активиране на вродената имунна система и потискане на придобития имунитет. В заключение учените, провели първото изследване, свързващо преработените храни с риска от Ковид-19, акцентират върху ползите от балансираната диета. Богатото на хранителни вещества меню и отсъствието на преработени продукти в хранителния режим са от полза за цялостното здраве и функцията на имунитета.
В условия на повишена заболеваемост подкрепете имунитета с изцяло природен продукт
Специалистите от програма Имунитет препоръчват към здравословната диета да прибавите прием на изцяло природен продукт за силен имунитет. Имунобор Протект / Imunobor® Protect е натурално средство под формата на таблетки за смучене, което подпомага естествената защита на организма срещу инфекции, причинени от вируси, включително Ковид-19. Благоприятното повлияване на имунната система се дължи на иновативния състав на продукта. Всяка капсула осигурява оптимално количество бета глюкан, активна форма на витамин С и екстракт от плодовете на Роза канина. Съставките са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да подсилват действието си. Природният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни са противопоказания и странични ефекти. Подходящо е да се приема от деца и възрастни. Търсете в аптеките в страната или онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.