Витамин С е добре познат антиоксидант, чийто прием се свързва с редица ползи за здравето. Тъй като не се синтезира естествено от организма, е важно да си набавяме достатъчно количества от него чрез диетата. Храни, богати на витамин С са червените и зелени чушки, цитрусови плодове, ягоди, броколи, домати и др. В следващите редове споделяме повече за благоприятното му действие.
Подкрепа за имунната система – една от най-добре познатите ползи за здравето от приема на витамин С
Приемът на витамин С подсилва имунната система като насърчава производството и подобрява ефективността на белите кръвни клетки, които са основната защита на организма срещу инфекции. Затова този витамин е доказано средство както за превенция, така и за по-бързо възстановяване от настинка и грип.
Според изследване, публикувано през ноември 2017 г. в списание „Nutrients“, витамин С поддържа имунната система. Той предпазва организма от оксидативния стрес, подпомага борбата с патогенните микроорганизми и намалява увреждането на тъканите в тялото от свободните радикали. Доказано е, че дефицитът на този витамин се свързва с по-висок риск от инфекции.
Витамин С стимулира производството на колаген
Поддържането на оптимални нива на витамин С в организма е от съществено значение за производството на колаген. Този незаменим компонент на съединителната тъкан, поддържа здравето на организма отвътре и отвън. Една от основните ползи от колагена е свързана със забавяне на процесите на стареенето на кожата.
Проучване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“ изследва връзките между приема на някои хранителни вещества и стареенето на кожата при 4025 участнички на възраст между 40 и 74 години. Резултатите показват, че високият прием на витамин С води до по-малък риск от поява на бръчки и сухота на кожата. Има данни, че локалното приложение на витамин С върху дермата също помага за съхраняване на младежкия й вид. При недостиг на това хранително вещество в организма е възможно да се наблюдава по-бавно зарастване на рани.
Витамин С подобрява усвояването на желязо в организма
Желязото изпълнява жизненоважни функции в организма. Този елемент е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и транспортирането на кислород до всички органи и тъкани в тялото. Витамин С значително подобрява абсорбцията на желязото, което си набавяме чрез храната. Има данни, че приемът на 100 mg витамин С дневно подобрява усвояването на желязо с 67%. Затова комбинацията от двете хранителни вещества дава оптимални резултати за превенция и овладяване на желязодефицитна анемия.
За да се възползвате от споменатите ползи за здравето, свързани с приема на витамин С, може да се доверите на изцяло натурален продукт
Висококвалифицираните специалисти от програма Имунитет препоръчват прием на Витабор С Актив/Vitabor® C Activ за добра антиоксидантна активност и силен имунитет. Този изцяло природен продукт представлява активиран и буфериран витамин C в удобна форма за смучене. Всяка таблетка от продукта съдържа.
- витамин C (като L-аскорбинова киселина и натриев аскорбат) – 100 mg
- екстракт от плодове на Роза канина с 45% натурален витамин С – 20 mg
Приемът на продукта предпазва от негативното влияние на свободните радикали, укрепва съпротивителните сили на организма и съдейства за по-бързо и пълно възстановяване след боледуване. Подходящ е за употреба от деца и възрастни. Таблетките са с приятен ягодов вкус и механизъм за постепенно освобождаване на съставките. Продуктът е с висок профил на безопасност и не дразни стомаха.
Може да закупите от аптеките в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.