Между нашия режим на хранене и имунитет съществува силна връзка. Хранителният режим е сред факторите, оказващи най-силно влияние върху дейността на имунната система. В настоящата статия д-р Филип Калдер, професор по хранителна имунология в Университета в Саутхемптън, излага аргументи в подкрепа на тезата, че храненето съществено повлиява имунитета.
Режим на хранене и имунитет – три основни взаимовръзки
„Имунната система се нуждае от много енергия, за да функционира оптимално“, обяснява д-р Калдер. „Главен източник на енергия е храната. Всеки трябва да се стреми да приема достатъчно качествени и полезни храни. Енергийният тласък, който дава храната, е необходим и за производството на имунни клетки. Синтезът на левкоцити е свързан с редица сложни биохимични реакции. В тях участват много ензими, нуждаещи се от голямо количество енергия. За да се стимулира производството на левкоцити, е необходимо да се придържаме към здравословен хранителен режим. Ако храненето е небалансирано настъпва недостиг на микро- и макронутриенти. Имунният отговор отслабва и устойчивостта на организма към инфекциозни заболявания намалява“.
Втората взаимовръзка между нашия режим на хранене и имунитет
Д-р Калдер е категоричен, че храненето има ключова роля и за модулиране на имунния отговор. „В храната се съдържат вещества, които са регулатори на имунния отговор. Такива са витамин А, витамин D, омега-3 мастни киселини и пробиотиците. Ето защо „източниците“ на тези вещества трябва да намират по-често място на нашата трапеза. Наблягайки на консумацията им ще можем да подсилим имунния отговор и да осигурим максимална защита на организма срещу патогените“.
Трета взаимовръзка между хранителния режим и имунната система
Според д-р Калдер третият начин, по който храненето контролира имунния отговор, е чрез чревната микробиота. „Храненето оказва влияние върху чревната микрофлора, а тя играе важна роля за формиране на имунитета. Чрез храната можем да модулираме чревната микробиота и да повлияем на функциите на имунната система“.
Идеално допълнение към храненето за изграждане на непобедима имунна система
Специалистите имунолози от програма Имунитет подкрепят доводите относно влиянието на хранителния режим върху имунната система. Те отбелязват, че освен с подходящо хранене върху функцията на имунитета може да се повлияе и с висококачествен имуностимулатор. Такъв на пазара у нас е Имунобор Бета Глюкан 300/Imunobor® Beta Glucan 300.
Природният продукт се грижи за поддържането на „здрав“ имунен отговор от страна на организма през цялата година. Тайната му се крие в оптималното количество бета глюкан. Естественият полизахарид е единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Бета глюканът в Имунобор Бета Глюкан 300 засилва активността на имунните клетки и способността им да убиват бактерии и други болестотворни микроорганизми. Стимулира производството на имунни тела и повишава локалната имунна защита на лигавиците на бронхиалните, чревните и пикочните пътища.
Имунобор Бета Глюкан 300 се прилага при чести бактериални, вирусни и гъбични инфекции, както и при повишена алергична нагласа. Продуктът може да се приема от възрастни и деца, има отлична поносимост и е напълно безвреден.