В следващите редове ще разнищим темата за хранене при настинка, която несъмнено вълнува много хора през есенно-зимния период.
Причината, поради която се налага да се обърне специално внимание на ежедневното хранене при настинка
Правилният начин на хранене по време на настинка е един от определящите фактори за бързо оздравяване, предотвратяване на усложненията и укрепване на имунитета след боледуване. Особено важно е да се приемат храни, богати на минерали, витамини, есенциални мастни киселини и аминокиселини. Причината е, че тези ценни за организма вещества подпомагат функционирането на всички органи и системи.
Хранене при настинка – ето какво включва!
Храни, които са източници на белтъчини, витамин В12 и В6
Белтъчините са основен структурен елемент, необходим за изграждането на имунните клетки. Обилно количество от тях се съдържат в пилешкото месо, рибата, бобовите култури, млякото, сиренето, ядките и яйцата. За да се пребори настинката, са нужда минимум 50 г белтъчини дневно. С тяхната консумация се доставят и нужните за възстановяване на имунната система витамин В6 и В12.
Храни, съдържащи биофлавоноиди
Известни са повече от 4000 вида флавоноиди (вещества, които осигуряват ярката окраска на зеленчуците и плодовете). Тези, които укрепват имунната система, се съдържат основно в цитрусите (портокали, грейпфрути, лимони). Препоръчително е да се консумират цели, тъй като полезните вещества се крият в горчивата им ципа.
Храни с глутатион
Глутатионът е важен антиоксидант, който подпомага имунната система в борбата с вирусите, причинители на настинка. Влияе благоприятно върху образуването на фагоцитите и лимфоцитите – основните имунни клетки. Съдържа се в динята, броколите, зелето, авокадото, аспержите, орехите, плодовете и др.
Фолиева киселина и витамин С
Резултати от научни изследвания доказват, че консумацията на храни, съдържащи фолиева киселина и витамин С, ускорява оздравителния процес при настинка.
Източници на витамин С са чушките, обикновеното и брюкселското зеле, лимоните, броколите, папаята, карфиола и ананаса. Богати на фолиева киселина са лещата, листните зеленчуци, авокадото, аспержите, боба.
Усилване на ефекта на посоченото хранене при настинка
Приложението на имуностимулатори по време на боледуване подпомага неутрализирането на вирусите. Освен това предотвратява възникването на усложнения, най-честите от които са бактериалните инфекции. Именно поради това ние от екипа на програма Имунитет горещо препоръчваме употребата на Имунобор Бронхо/Imunobor® Broncho при първи симптоми на настинка. Този мощен имуностимулатор повишава естествената защита на организма към остри и хронични заболявания на дихателната система. Безотказното действие на Имунобор Бронхо се дължи на неговата уникална природна формула. Всяка капсула съчетава в себе си силата на стандартизирани екстракти от Котешки нокът и Ехинацея, които имат изразено антивирусно, антибактериално и имуностимулиращо действие. Ехинацея има способността да съкращава продължителността на боледуването с 30%.
Имунобор Бронхо е не само ефективен, но и напълно безопасен. Не излага здравето на риск и има отлична поносимост.